סיכום פעילות שגרירי ספירת הציפורים 2025
סיכום פעילות שגרירי ספירת הציפורים בספירת הציפורים 2025: גיוס השגרירים, הפעילויות שהתקיימו ומסקנות להמשך.

מדי שנה בינואר מתקיימת ספירת הציפורים בחצרות הבתים עם משתתפים מקרב הציבור ובתי ספר בישראל. בכדי להרחיב את מעגל המשתתפים בספירה ועל מנת לחבר אנשים באופן משמעותי יותר לציפורים בטבע, גייסנו השנה שגרירי ספירת הציפורים.
תפקידי השגרירים:
- הפצת הספירה בציבור הרחב: פנייה למשפחות, חברים, שכנים וקהילות מקומיות כדי להעלות את המודעות למיזם ולעודד השתתפות. שיתופם בחשיבות הספירה ובחוויה האישית שלהם.
- הדרכת משתתפים חדשים: סיוע למשתתפים חדשים בספירה, כולל הדרכה על זיהוי ציפורים, רישום התצפיות ודיווח התוצאות. מתן טיפים והכוונה למקורות מידע שימושיים.
- פעילויות משותפות במהלך הספירה: ארגון פעילויות ספירה משותפות דרך מכרים וקבוצות מקומיות. מתן תמיכה טכנית במהלך הספירה.
גיוס שגרירים
29 אנשים הביעו נכונות להשתתף כשגרירים וענו על שאלון התעניינות, מתוכם 27 הביעו רצון להשתתף במחקר. העונים מתגוררים בכל רחבי הארץ, מהצפון דרך השרון והמרכז, ירושלים ועד אזור הדרום. מתוך כלל המשיבים, 19 נשים ו-8 גברים. 53% היו בין הגילאים 40-60 ו-34% נוספים היו מעל גיל 60. העונים השתתפו בספירת הציפורים במשך כ-5 שנים בממוצע והיו בעלי ניסיון ממוצע של 6.6 מתוך 10 באפליקציית eBird המלווה את הספירה. הסיבות המרכזיות להשתתפות במחקר כללו אהבה אישית לציפורים ולשימור טבע, תחביב, סקרנות (15), רצון של אנשי חינוך להעביר פעילות חווייתית ולצרף תלמידים לספירה (10) ותרומה למחקר המדעי (3). פעילויות שהשגרירים היו מעוניינים לבצע במסגרת תפקידם בספירה כללו תצפיות וספירת ציפורים (9), הדרכות (9), פרסום והפצה של הספירה, ועזרה ועידוד אחרים להשתתף (8).
סיכום פעילויות השגרירים
סך הכל תועדו 17 פעילויות שאירגנו השגרירים ברחבי הארץ במיקומים מגוונים – פארקים עירוניים, חצרות בתי ספר, גינות קהילתיות, מועדוני גמלאים ועוד. קהל היעד של הפעילויות כלל תלמידים, קהל רחב, גמלאים, משפחות או פעילי קהילה (איור 4). מספר המשתתפים בפעילויות שערכו המשיבים היה 5-50 ומשך הפעילויות נע בין 30 דקות לשעתיים. בסה”כ השגרירים הגיעו ליותר מ-300 משתתפים בפעילויותיהם. תגובות השגרירים ע”פ רוב היו חיוביות מאוד. בכל סוגי הקבוצות הראו עניין, שאלו שאלות, השתתפו ונהנו מהחוויה.

תובנות עיקריות
עניין ורמת התלהבות גבוהה: המשתתפים, במיוחד ילדים, גילו עניין והתלהבות ללמוד על ציפורים ולבצע תצפיות. בכמה מפגשים משתתפים רצו להמשיך ולבצע תצפיות גם לאחר סיום הפעילות או לשמור את דפי הספירה כדי להמשיך לצפות בציפורים, או גילו עניין בהורדת אפליקציית eBird.
רגעים משמעותיים והצלחות: ילדים הצליחו לשבת בסבלנות ולצפות בציפורים חדשות. מציאת מינים מיוחדים, כמו פשוש ואדום-חזה, יצרה חוויות מרגשת. במפגשים קהילתיים, חלק מהמשתתפים הצטרפו לספירה עצמאית.
אתגרים: היה קושי בשמירה על שקט וסבלנות אצל ילדים בזמן תצפית. ילדים נטו לזהות ציפורים לפי משאלת לב ולא על פי זיהוי מדויק. הורים נטו לא להישאר לתצפיות עם הילדים אחרי ההסברים. במפגשים פתוחים לקהל הרחב, מספר המשתתפים היה לעיתים נמוך מהצפוי. זיהוי נכון של ציפורים היה מאתגר בחלק מהמקרים.
מסקנות להמשך
- להתחיל מוקדם: יש לבסס את מערכת היחסים עם שותפים בשלב מוקדם, לבצע פעילויות היכרות עם הספירה לפני תחילתה, ובמהלך הספירה לתזכר את האנשים שבאו לפעילויות ולהציע תמיכה. להוסיף סימולציות קצרות לפני הספירה עצמה כדי להכין את המשתתפים טוב יותר.
- להצטרף לפעילויות וקבוצות מאורגנות: קשה להביא ציבור רחב לפעילויות בלי הקשר, חבירה לפעילויות קיימות כמפגש העשרה יכול להביא ליותר חשיפה ויותר משתתפים.
- שיפור הפרסום: יש למצוא דרכים חדשות להגדלת החשיפה ולהגעה לקהל רחב יותר.
- חיזוק המוטיבציה: היה מאוד משמעותי לתת לאנשים משהו לקחת הביתה, כמו מדריך לזיהוי ציפורים. מי שלוקחים מדריך מודפס ימשיכו לספור בסבירות גבוהה יותר, או אף סתם ימשיכו להתעניין בציפורים.
- חיזוק ההמשכיות: כדאי לקבוע מפגשים עוקבים לעידוד המשך השתתפות.
צילום תמונת הנושא: גבריאל סידר פרס, eBird
פרסומים נוספים

סיכום ספירת הציפורים הגדולה 2025
תודה לכל המשתתפים בספירת הציפורים הגדולה 2025! ניתן לעיין בדוח המסכם של הספירה לשנה זו.

19 שנות הפעלת מיזם המדע האזרחי ספירת הציפורים הגדולה – שינויים ותובנות
ערכנו מחקר בעקבות 19 שנות הפעלה של מיזם ספירת הציפורים הגדולה, להבנת השינויים במיזם לאורך השנים ולהפקת תובנות בנוגע להפעלתו בעבר ובעתיד.