מדע אזרחי בעולם
מדע אזרחי הוא תחום המשלב את הציבור בתהליכי מחקר מדעי – בכל שלבי המחקר, לרוב באמצעות איסוף וניתוח נתונים, מתוך מטרה להרחיב את היקף המחקר ולהנגיש אותו לקהל רחב יותר. התחום גדל משמעותית בעשורים האחרונים ומיושם במגוון תחומי מדע כמו אקולוגיה, ביולוגיה, אסטרונומיה ומדעי החברה. בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בשימוש במדע אזרחי בעולם כדי להתמודד עם סוגיות גלובליות כמו שינוי האקלים, אובדן המגוון הביולוגי וזיהום אוויר ומים. כלים טכנולוגיים מתקדמים, כולל אפליקציות וטלפונים חכמים, מאפשרים לאזרחים לתעד ולהגיש מידע בצורה פשוטה ונגישה יותר. ההתפתחות המהירה של ביג דאטה (Big Data) ואלגוריתמים לניתוח נתונים עוזרת בהגדלת הדיוק והאמינות של התוצאות הנאספות. כך, למשל, המדע האזרחי הפך להיות תורם מרכזי ל-GBIF – מאגר הנתונים העולמי של המגוון הביולוגי: eBird לבדה היא המקור לכ-50% מ-3 מיליארד התצפיות (נכון לסוף 2024), וגם iNaturalist ו-Observation.org הן תורמות מרכזיות למאגר.
להלן סקירה קצרה של המקומות והארגונים המובילים בתחום בעולם.
מקומות מובילים בתחום המדע האזרחי
ארצות הברית
ארצות הברית היא מהמובילות בתחום, בעיקר בזכות חקיקה פדרלית לקידום השימוש במדע אזרחי בקרב סוכנויות ממשלתיות (על כך ניתן לקרוא עוד במסמך מדע אזרחי וקובעי מדיניות) וכן בזכות מיזמים גדולים, כמו:
- CitizenScience.gov – הפלטפורמה הרשמית של הממשל הפדרלי של ארצות הברית, הכוללת מעל 500 פרויקטים שונים.
- SciStarter – פורטל המרכז פרויקטים רבים של מדע אזרחי מכל העולם במגוון תחומים.
- Zooniverse – פלטפורמת מדע אזרחי גדולה ופופולרית בעולם, הכוללת כמאה פרויקטים של זיהוי וניתוח נתונים.
- iNaturalist – פלטפורמה לשיתוף וזיהוי של תצפיות במגוון הביולוגי המשמשות מדעניות ומדענים ברחבי העולם.
- eBird – הפלטפורמה הגדולה בעולם לדיווחים בתצפיות בציפורים, מבית היוצר של אוניברסיטת קורנל, ניו-יורק.
- GLOBE – פלטפורמה של NASA הכוללת מגוון רחב של מיזמי מדע אזרחי ופועלת בלמעלה מ-127 מדינות.
- Anecdata – פלטפורמה הכוללת כ-250 פרויקטים של מדע אזרחי מרחבי ארצות הברית.
Citizen Science Association (CSA) הוא הארגון המוביל בארצות הברית ובעולם בתחום המדע האזרחי. לעיתים קרובות המינוח המקובל בארצות הברית למדע אזרחי הוא מדע השתתפותי (Participatory Sciences), ולכן הארגון שינה את שמו באפריל 2024 ל-(Association for Advancing Participatory Sciences (AAPS. ה-AAPS מקדם מחקר, חינוך והסברה בתחום, מארגן כנסים בינלאומיים ומפרסם את כתב העת Citizen Science.
ברחבי ארצות הברית ניתן למצוא מגוון אוניברסיטאות מובילות בתחום המדע האזרחי, כגון אוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, האוניברסיטה של פלורידה, האוניברסיטה של מינסוטה, הרוורד, ברקלי, סטנפורד, קורנל, אוניברסיטת וושינגטון ונוספות.
אירופה
ברחבי אירופה פועלים מיזמים רבים, הרבה בזכות התמיכה של האיחוד האירופי. למדינות כמו גרמניה, אוסטריה, צרפת, שוויץ, שבדיה ואחרות יש פלטפורמות לאומיות המרכזות מיזמים רבים של מדע אזרחי, לרוב תחת אוניברסיטאות ומכוני מחקר, מוזיאוני טבע וארגונים ממשלתיים. בין הפלטפורמות המובילות באירופה:
- European Citizen Science Platform – פלטפורמה מקוונת מרכזית מאוד לשיתוף ידע, כלים, הדרכה ומשאבים עבור מדע אזרחי. בפלטפורמה כ-350 פרויקטים מרחבי אירופה.
- WeObserve – פלטפורמה הפועלת לפיתוח קהילות של מדע אזרחי כדי להתמודד עם אתגרים סביבתיים עתידיים, להרחיב את בסיס הידע המדעי, להדגים את חשיבות המדע האזרחי בניטור סביבתי ולקדם את השימוש במידע.
- Observation.org – פלטפורמה מובילה לאיסוף תצפיות במגוון ביולוגי הנפוצה באירופה, ואוספת למעלה מ-35 מיליון תצפיות בשנה ע”י יותר מ-450 אלף משתמשים.
- iSpot – פלטפורמה נוספת לאיסוף תצפיות במגוון ביולוגי שהוקמה ב-2009 ע”י The Open University מבריטניה, ובה פעילים עשרות אלפי משתתפים.
הארגון המוביל באירופה הוא European Citizen Science Association (ECSA), שהוקם ב-2014 ופועל להרחבת הדמוקרטיזציה של המדע, קידום המדע האזרחי באירופה ותמיכה במשתתפים בתהליכים מדעיים. הארגון מארגן כנסים בינלאומיים וקבוצות עבודה נושאיות וכן שותף בפרויקטים הממונים על ידי האיחוד האירופי.
בין האוניברסיטאות המובילות בתחום מדע אזרחי באירופה ניתן למצוא את האוניברסיטה של לונדון, אוקספורד, האקדמיה הרוסית למדעים, אוניברסיטת אמסטרדם, קופנהגן ונוספות.
אוסטרליה
באוסטרליה יש תמיכה ממשלתית רחבה ופעילות מגוונת בתחום המדע האזרחי, עליה ניתן לקרוא במסמך מדע אזרחי וקובעי מדיניות. הארגון המוביל באוסטרליה הוא (Australian Citizen Science Association (ACSA, שהוקם ב-2014 על מנת לתמוך במדע האזרחי ולקדם אותו באמצעות שיתוף ידע, שיתופי פעולה ופיתוח יכולות ומשאבים. אוסטרליה היא פדרציה שבה שש מדינות (ניו סאות’ ויילס, ויקטוריה, קווינסלנד, אוסטרליה הדרומית, אוסטרליה המערבית וטסמניה) ובכל אחת מהן סניף של הארגון אשר פועל לקידום המדע האזרחי בקרב הקהילות המקומיות ובסיוע משרדי ממשלה וארגונים מקומיים. בין הפלטפורמות והפרויקטים המובילים באוסטרליה:
- Atlas of Living Australia (ALA) היא פלטפורמה מרכזית לתיעוד המגוון הביולוגי המקומי’ בה כ-150 מhליון תצפיות וכ-650 פרויקטים שונים של מדע אזרחי.
- The Citizen Science Bushfire Project הוא מיזם המשותף לרשות המדע הלאומית (CSIRO), ארגון המדע האזרחי (ACSA) והפלטפורמה המובילה (ALA), שכולל כ-50 מיזמי מדע אזרחי הקשורים לשיקום ויצירת חוסן של הטבע לאחר השריפות הגדולות באוסטרליה.
- באוסטרליה יש גם לא מעט מיזמים חינוכיים, בהם תלמידים מעורבים במדע אזרחי, כמו Insect Investigators, שבו התלמידים לוכדים חרקים ופרוקי רגליים ושולחים אותם למעבדות מומחים לזיהוי טקסונומי ושותפים גם בבחירת השם, או Learning By Doing, יוזמה המקדמת וחוקרת מיזמי מדע אזרחי בתחום החינוכי באוסטרליה.
פרסומים אקדמיים
הגברת ההכרה בתרומתם של אזרחים למחקר מדעי עודדה גם פרסומים אקדמיים בתחום. מחקרים רבים בוחנים כיצד לשפר את מעורבות הציבור, את איכות הנתונים הנאספים ואת ההשפעה של המדע האזרחי על קביעת מדיניות ציבורית. מספר המחקרים העוסקים במדע אזרחי הולך וגדל, כפי שניתן לראות מהגרף המציג את מספר הפרסומים לאורך השנים. נכון לשנת 2022, פורסמו לאורך השנים 14,804 פרסומים על נתוני מדע אזרחי או בעזרתם.
כתב העת החשוב ביותר במדע האזרחי הוא Citizen Science: Theory and Practice – כתב עת פתוח הזמין לכולם ומרכז מאמרים מדעיים בנושאי תיאוריה ויישום של מדע אזרחי. כתבי עת נוספים תמצאו במסמך פרסומים, כנסים ותחרויות.