באפריל 2024 נערך הכנס החמישי של האיגוד האירופאי למדע אזרחי. תכני הכנס היו מגוונים ומעניינים, וגם המרכז הישראלי למדע אזרחי לקח חלק.
ארגון The European Citizen Science Association) ECSA) הוא האיגוד האירופי למדע אזרחי אשר מאגד מאות אנשים וארגונים במטרה להגביר את הדמוקרטיזציה של ייצור הידע ולהפוך את המדע והמחקר לפתוחים, נגישים ובעלי ערך עבור כולם. הארגון תומך בצמיחת המדע האזרחי באירופה ובביסוס מדע אזרחי כגישה מוכרת, מקודמת וממומנת.
מדי שנתיים הארגון מזמין את קהילת המדע האזרחי העולמית לכנס מקצועי בנושא, אשר מהווה במה להצגת רעיונות חדשים, עשייה והתקדמות בתחום וכן הזדמנות ליצור קשרים ושותפויות ולתרום לחיזוק הקהילה כולה. המרכז הישראלי למדע אזרחי מקפיד לשלוח נציגים לכנס זה כדי להתעדכן במגמות העולמיות, וכן על מנת להציג את המחקר והעשייה במסגרת המרכז הישראלי.
בתחילת אפריל 2024 התקיים הכנס החמישי במספר של הארגון באוניברסיטה למשאבי טבע ומדעי החיים בוינה, אוסטריה. האוניברסיטה נפתחה ב-1872 כאוניברסיטה חקלאית קטנה וכיום יש בה כ-11 אלף סטודנטים ב-15 מחלקות המאפשרות למידה, הוראה ומחקר. האוניברסיטה ביססה את עצמה כחממה המרכזית למדע אזרחי באוסטריה ומנהלת את רשת המיזמים באוסטריה ואת הכנס הלאומי השנתי למדע אזרחי המתקיים מאז 2015. באוסטריה יש קהילת מדע אזרחי פעילה מאוד, עם יותר מ-80 פרויקטים בפלטפורמה האוסטרית Österreich forscht, ויותר מ-48 חברים מוסדיים (כולל אוניברסיטאות, מוזיאונים, ארגונים לא ממשלתיים, עמותות, חברות וקרנות). הבלוג והפודקאסט החודשי שלהם העוסקים במדע אזרחי מגיעים ליותר מ-175,000 מדענים אזרחיים המשתתפים בפרויקטים השונים.
בכנס השנה השתתפו למעלה מ-500 איש – חוקרים, סטודנטים, מובילי מדע אזרחי וקובעי מדיניות, ורבים נוספים השתתפו מרחוק. הנושא המרכזי של הכנס היה שינוי והוא נבחר מתוך רצון לתת מענה לתקופה בה אנו נמצאים, המאופיינת בשינויים תכופים ברבדים שונים.
מליאת הכנס הפותחת כללה ברכות (כמובן) ופאנל דוברים שעסקו בעתיד של המדע האזרחי, בחשיבות שלו מול מקבלי החלטות, במקורות התקציב העתידיים ועוד (להקלטת מושב הפתיחה). בין המושבים הרבים היו הרצאות מגוונות בנושאים שונים שחשפו את העולם הרחב של מדע אזרחי על שלל נושאים ותחומים, למשל מחקר שבחן ניטור מקצועי של דריסות בעלי חיים בצירים כפריים ראשיים ומשניים באוסטריה. במחקר ערכו השוואה בין ניטור של רוכב אופניים שבדק את הדריסות בכבישים אלו אל מול נתוני דיווח של ציבור רחב. נושאים נוספים שהוצגו היו ניטור של אירועי מזג אוויר קיצוניים באוסטרליה בזמן אמת, מעקב אחר שיקום אזורים הרוסים באמצעות פתרונות מבוססי טבע, ניטור נחלים, ניטור השפעות שינוי האקלים על פנולוגיה של צמחים בגנים בוטניים, ניטור זיהום אור וגיבוש המלצות לשינוי במדיניות תאורה וצמצום זיהום אור, ספירת צדפים בחופי בלגיה, וגם מחקרים ותובנות על מדע אזרחי, כמו תהליכים להכשרת מתנדבים במדע אזרחי, שיתוף תלמידי בתי ספר ועוד.
בכנס הציגה ד”ר נירית לביא אלון שינויים שחלו במהלך 19 שנות ההפעלה של מיזם המדע האזרחי ספירת הציפורים בישראל, את התובנות משינויים אלו והמלצות למיזמים ארוכי טווח. ד”ר יעלה גולומביק ריכזה קבוצת עבודה שעסקה בקשר שבין מדע אזרחי לאקדמיה.
חדשות נוספות
חדשות 2
פריט חדשות
מדע אזרחי לקידום מחקר אקולוגי ושמירת טבע
בכנס השנתי של העמותה לזואולוגיה לשנת 2024 נערך מושב בנושא השימוש במדע אזרחי וברשתות חברתיות למחקר אקולוגי ולשמירת טבע. מובאת תמצית ההרצאות במושב.
כנס אגודת חובבי הפרפרים ה-41
כנס אגודת חובבי הפרפרים ה-41 נערך בספטמבר 2024, ובו הוצגו ממצאים מתוכנית הניטור הלאומית, מספירת הפרפרים הגדולה וממחקרים שונים שהתבססו על נתוני תוכנית הניטור.