האתר בבנייה

מיפוי מענקים למדע אזרחי

מענקים ייעודיים למדע אזרחי

Earthwatch

Earthwatch הוא ארגון שנוסד ב-1971 ופועל לחבר אנשים עם מדענים ברחבי העולם כדי לבצע מחקר סביבתי ולהעצים אותם עם הידע שהם צריכים כדי לשמר את כדור הארץ.

ארגון עולמי התומך במחקרים העוסקים בשינוי אקלים ובמדע אזרחי (מעדיפים טרמינולוגיה של מדע שיתופי, מדע השתתפותי). מעניקים תמיכה שנתית של 20-80 אלף דולר לפרויקטים ארוכי טווח (מינימום 3 שנים ועד 10-11 שנים), כהשלמה למקורות אחרים, בעיקר לכיסוי הוצאות של צוות ומתנדבים בשטח. מידי שנה נבדקים ביצועים כתלות להמשך מימון. הסכום מושפע ממספר המתנדבים.
בגלל שיקולי ביטחון אינם תומכים במחקרים באזורים מסוימים בעולם (בישראל: רצועת עזה, הגדה המערבית, רמת הגולן, 500 מטר – 5 ק”מ באזורי גבולות עם סוריה, לבנון ומצרים).
תומכים במימון ציוד שטח למחקר, נסיעת חוקרים ומשתתפים לשטח, טכנאי שדה, צוות תומך, מזון ולינה לצוות ולמשתתפים. לא מממנים: שכר חוקרים, מלגות סטודנטים, תקורה של מוסדות, ציוד מערכתי, ניתוח נתונים לאחר עבודת השטח.

מעריכים את המחקרים לפי הערך, ההתאמה של פעילויות האזרח-מדען, התוצאות וההשפעות הצפויות של הפרויקט, בטיחות ולוגיסטיקה.
מחקרים בנושא שימור מגוון ביולוגי (למשל השפעת שינויי אקלים על מערכות אקולוגיות, מינים ובית גידולם; רציפות בתי גידול של מינים שחוו שינוי טווח תפוצה עקב שינויי אקלים; שימור ושיקום אזורי טבע עירוני; השבה של מינים, עזרה בנדידה ושימור מגוון גנטי; קידום חיים משותפים של אדם וחיות בר; שיקום אקולוגי של בתי גידול מופרים ועוד), שימור איזורים ימיים ומחקר ידע אקולוגי מסורתי.

דרישות ההצעה:

  • תכלול מטרות מדידות ומדדים של השפעות הפעולה בפרויקט
  • המחקר ימשך 3 שנים או יותר (עדיפות לפרויקטים ארוכי טווח)
  • המחקר ישלב עבודת שדה ואיסוף נתונים ע”י משתתפים שהוכשרו בשדה
  • המחקר יכלול לפחות 4 צוותי מחקר שבכל אחד מהם 4-15 משתתפים הנדרשים לאיסוף נתונים
  • צוותי המחקר יפעלו בד”כ 7-9 ימים ואפילו 10-14 ימים בחלק מהמקרים
  • הלינה לצוות תהיה במרחק של עד 45 דקות נסיעה מהאתר
  • המחקר יתבצע באנגלית כשכל התקשורת של הצוות ומסמכים נלווים באנגלית
  • תתבצע פעילות חינוכית למתנדבים להסבר של הרלוונטיות הגלובלית של המחקר המדעי
  • תהיה העדפה לסידורי לינה ומזון וארגון לוגיסטי מקומיים
  • יתקיים שת”פ עם בעלי עניין מקהילות מקומיות לפעילות יישום (outreach) ופעילויות שימור

IMPETUS 4 Citizen Science

IMPETUS הוא ארגון התומך במיזמי מדע אזרחי על ידי הרחבה של מגוון יוזמות מדע אזרחי שיאפשרו גילויים חדשניים. מטרתו לקרב את המדע האזרחי לחברה ולקובעי מדיניות ולהכיר בתפקידו של המדע האזרחי בהתמודדות עם האתגרים הגדולים ביותר של זמננו. בארגון זה ניתן דגש בעיקר לתמיכה ב-Green Deal וביעדי הפיתוח הבר קיימא (SDG) של האו”ם.

ההגשה לקול הקורא הראשון הסתיימה במרץ 2023 ופנתה למיזמים שעוסקים בנושאים “בריאות כדור הארץ” ו”ערים לחיים”. היא כללה שני מסלולים אפשריים:

  • המאיץ לפרויקטים בתחילת דרכם (The Accelerator Programme) – בשני מסלולים: מענקים להתחלת פרויקטים חדשים (המענק כולל 20,000 אירו, תמיכה והדרכה כדי להתחיל את היוזמה) ומענקים לפרויקטים קיימים (10,000 אירו, תמיכה והדרכה לתקופה של שישה חודשים).
  • פרס האיחוד האירופי לפרויקט מדע אזרחי (European Union Prize for citizen science) – תמיכה ביוזמות מדעיות יוצאות דופן של אזרחים בכמה מסלולים: פרס אחד גדול (60,000 אירו) לפי קריטריונים לזכייה הכוללים הצטיינות ב-(1) מושגי ליבה; (2) היבטי תחום תוכן; (3) מנהיגות והשתתפות; (4) היבטים פיננסיים; וכן (5) נתונים וידע. כמו כן שני פרסים קטנים יותר: למיזם המצטיין בגיוון ושיתוף פעולה (Diversity & Collaboration Award) ובקהילות דיגיטליות (Digital Communities Award) על סך 20,000 אירו כל אחד. למידע כיצד להגיש בקשה לפרסים.

מי יכול להגיש בקשה? ההגשה מתאימה למי שחושבים להתחיל פרויקט מדע אזרחי חדש או שיש להם פרויקט מדע אזרחי מתמשך המחפש תמיכה כספית ואחרת; חוקר/ת או צוות מחקר המבקש לספק משאבים לפרויקט מדע אזרחי חדש; קהילה המעוניינת בתכנון משותף של מחקר; ארגון המעוניין לבחון את השימוש במדע אזרחי בעבודתו.
יכולים להגיש אנשים וארגונים הזכאים לקבל מענקים של Horizon Europe. המענק יכול לממן משכורות, ציוד, חומרים מתכלים, נסיעות וקבלנות משנה בהתאם לכללים של Horizon Europe. 

 ההגשה דרך מערכת דיגיטלית כוללת התייחסות להיבטים הבאים:

  • נתונים של היוזמה (כותרת, תאריך התחלה (שנה), תאריך סיום (אם רלוונטי), גורמים מעורבים, קישורים וכו’)
  • תיעוד בוידאו או מצגת שקופיות (בערך 3-5 דקות)
  • תמונות המתעדות את ההתקדמות והתוצאות של היוזמה 
  • תיאור ברור ומפורט של הרעיון, צורת האינטראקציה והיישום המעשי; המטרה או שאלת המחקר של היוזמה; כולל הסבר כיצד ההגשה עונה על קריטריוני הפרס
  • פרופיל של קהילת המדענים האזרחים ותפקידם ביוזמה, כולל אופן גיוסם
  • הצהרה כיצד כספי הפרס יועילו ליוזמה או לקהילה המעורבת ביוזמה במקרה שהיוזמה תזכה
  • תמונת פורטרט וביוגרפיה של היוצר/ת או קבוצת היוצרים
  •  חומר נוסף כגון תמונות ומסמכים שייבדק בתהליך הבחירה הסופי.

קולות קוראים של קק”ל

הנהלת קק”ל מזמינה מפעם לפעם להגיש בקשות בנושאים שונים במסגרת קולות קוראים. קול קורא שנתי של המדען הראשי של קק”ל כלל בשנת 2022 גם מיזמי מדע אזרחי. תנאים כלליים להגשה נמצאים כאן.

מימון מדע אזרחי בארצות שונות

להלן מידע חלקי על תמיכות ייעודיות במיזמי מדע אזרחי במדינות שונות, אם ע”י גופים ממשלתיים, רשויות מקומיות או מוסדות מחקר.

אוסטריה

Top Citizen Science funding program היא תוכנית למימון מיזמי מדע אזרחי מצטיינים באוסטריה. בשנת 2023 הוענקו מענקים בסך 250,000 אירו וכן מענק נוסף בסך 150,000 למיזם מדע אזרחי שיתמקד בנושא של “מערכת מזון בת קיימא”.
עוד מקורות מימון באוסטריה ניתן למצוא כאן.

אוסטרליה

הממשלות המקומיות במחוזות של אוסטרליה מעניקות תמיכות במיזמי מדע אזרחי. למשל המדען הראשי של Queensland תמך ב-43 פרוייקטים בכמעט 1.2 מיליון דולר. הממשלה של South Australia הקימה קרן של 2 מיליון דולר לתמיכה במדע אזרחי.
התאחדות מדע אזרחי באוסטרליה (The Australian Citizen Science Association ACSA) מעניקה מענקים לתמיכה במיזמים בתחילת דרכם. כמו כן יש מענקים למיזמים קהילתיים מקומיים, כמו למשל בעיר חופי הזהב (Gold Coast).

ארצות הברית

Citizen Science Competitive Funding Program היא קרן של סוכנות היער Forest Service שנוסדה ב-2017 במשרד החקלאות האמריקאי (U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE) התומכת במיזמי מדע אזרחי ביערות בארצות הברית (עד 20,000 דולר למיזם) שבהם שותפים מתנדבים ושירות היער העובדים יחד לקדם מדע טוב ומעורבות משמעותית בקהילה. בשנת 2023 חולקו פרסים ל-6 מיזמים בסכום כולל של 108,700 דולר. עוד מקורות מימון למיזמים בארה”ב ניתן למצוא כאן.

הולנד

הוועדה למחקר בהולנד תומכת במיזמי מדע אזרחי כאמצעי לקידום מדע פתוח.

מענקים כלליים

Horizon Europe (אופק אירופה)

תוכנית מימון המעניקה מענקים למחקרים ויוזמות בתקציב כולל של 95.5 מיליארד אירו לשנים 2021-2027. התוכנית מתמקדת באתגרים גלובליים כמו שינוי אקלים, מחקר סרטן, ניקיון האוקיינוסים, כלכלה מעגלית ופיתוח בר קיימא. התוכנית מנגישה שת”פ בתוך האיחוד האירופי במטרה ליצור סביבה של שיתוף ידע וטכנולוגיות ומעודדת צמיחה ותחרות בריאה בין המדינות החברות באיחוד האירופי.

ישראל חתמה על הסכם עם האיחוד האירופי, במסגרתו חברות ומוסדות ישראליים יכולים להגיש בקשות ולקבל הזדמנות לזכות במענקים במיליוני יורו. בין השנים 2014-2018 זכו 1,062 פרויקטים ישראלים שונים למענקים בהיקף כולל של כ-742 מיליון אירו במסגרת תכנית המסגרת Horizon 2020 אשר הוקמה בשנת 2014.

כדאי להכיר: ISERD, מִנהלת ישראל-אירופה למחקר וחדשנות, אחראית על קידום הפעילות הישראלית במרחב המחקר האירופי ופועלת להנגיש את תכנית המסגרת האירופית לגופים ישראלים. ניתן למצוא מידע נוסף על התוכנית, רשימות אירועים ומצגות הכוונה חודשיות, ופרטי קשר לכל תחום טכנולוגי באתר ISERD.

מענקי התמיכה של Horizon Europe מאורגנים בשלושה צירים מרכזיים. 

ציר 1 כולל את התוכניות הבאות:

ציר 2 תומך בשיתופי פעולה מחקריים הנוגעים לאתגרים חברתיים ולחיזוק יכולות טכנולוגיות ותעשייתיות בכל האתגרים הגלובליים. כולל את האשכולות הבאים:

  • אשכול בריאות – אשכול זה נועד ליצור שיפור והגנה על בריאותם ורווחתם של אזרחים בכל הגילאים על ידי יצירת ידע חדש, פיתוח פתרונות חדשניים ושילוב (היכן שרלוונטי) פרספקטיבה מגדרית למניעה, אבחון, ניטור, טיפול וריפוי מחלות.
  • אשכול תרבות, יצירתיות והכלה בחברה – אשכול זה נועד לחזק את הערכים הדמוקרטיים האירופיים, לרבות שלטון החוק וזכויות היסוד, שמירה על המורשת התרבותית וקידום תמורות חברתיות-כלכליות התורמות להכלה ולצמיחה.
  • ביטחון אזרחי לחברה – אשכול זה מיועד להתמודדות עם אתגרים הנובעים מאיומי ביטחון מתמשכים, לרבות פשעי סייבר, כמו גם אסונות טבע ומעשה ידי אדם. הנציבות האירופית מממנת פרויקטי מחקר וחדשנות בנושאי ניהול משברים, מאבק בפשיעה וטרור, אבטחה חיצונית וגבולות, אבטחת סייבר, פרטיות ואמון.
  • אשכול דיגיטל, תעשייה וחלל – אשכול זה מיועד לחזק את היכולות האירופאיות בטכנולוגיות מרכזיות בעולם הדיגיטל, התעשייה והחלל ולתמוך בתעשייה המאפשרת ייצור וצריכה המכבדים את גבולות הפלנטה שלנו, תעשייה תחרותית, דיגיטלית, דלת פחמן ומעגלית, שתבטיח אספקה בת קיימא של חומרי גלם, תפתח חומרים מתקדמים ותספק לחברה את הבסיס להתקדמות וחדשנות באתגרים גלובליים. 
  • אשכול אקלים, אנרגיה וניידות – אשכול זה שואף להילחם בשינוי האקלים על ידי הבנה טובה יותר של הסיבות, האבולוציה, הסיכונים, ההשפעות וההזדמנויות שלהם, ועל ידי הפיכת מגזרי האנרגיה והתחבורה ליותר ידידותיים לסביבה ולאקלים, יעילים ותחרותיים יותר, חכמים יותר, בטוחים וגמישים יותר.
  • אשכול מזון, כלכלה ביולוגית, משאבי טבע, חקלאות וסביבה – אשכול זה נועד לצמצם את ההידרדרות הסביבתית, לעצור ולהפוך את הירידה במגוון הביולוגי ביבשה, במים הפנימיים ובים ולנהל טוב יותר את משאבי הטבע באמצעות שינויים משמעותיים של הכלכלה והחברה באזורים עירוניים וכפריים כאחד. להבטיח ביטחון מזון וביטחון תזונתי לכולם בגבולות הפלנטריים באמצעות ידע, חדשנות ודיגיטליזציה בחקלאות, דיג, חקלאות ימית ומערכות מזון, להאיץ את המעבר לכלכלה מעגלית דלת פחמן יעילה במשאבים ולכלכלה ביולוגית בת קיימא, כולל יערנות.

כחלק מציר 2 פועל European missions – כלי אשר מתמקד ביעדים שאפתניים, מוגבלים בזמן וברי השגה כדי לעמוד ביעדים אירופיים משותפים. במסגרתו אושרו חמש משימות שנועדו להשיג עד 2030 יעדים ספציפיים כמו הצלת חייהם של 3 מיליון אנשים ממחלת הסרטן, יצירת 100 ערים ניטרליות אקלימית, קידם אוקיינוסים, קרקעות ומזון בריאים ואזורים עמידים לשינויי אקלים. מידע נוסף באתר ISRED.

ציר 3 – המועצה האירופאית לחדשנות – (The European Innovation Council (EICEIC היא תוכנית הדגל לחדשנות באירופה שמכוונת לזהות, לפתח ולהגדיל טכנולוגיות פורצות דרך (בדומה לרשות החדשנות בישראל). בעלת תקציב של 10 מיליארד אירו.

איך לאתר מענקים? ניתן לחפש מענקים רלוונטיים למדע אזרחי במנוע החיפוש של ISRED תחת המילים: citizen science או ישירות במנוע החיפוש של האיחוד האירופי Funding & tender opportunities. ניתן לסנן לפי סטטוס ההגשה של המענקים (עתידיים, פתוחים להגשה או שנסגרו), תחומים, תוכניות וכלי מיון נוספים.

ניתן להגיש הצעות לאחר פתיחת הקול קורא ועד לתאריך הסגירה שלו. ההגשה נעשית באופן מקוון באמצעות מערכת הגשת ההצעות של האיחוד האירופי.

איך משתתפים?

  1. מוצאים מענק מתאים (ע”י מילות חיפוש ואיתור תוכניות רלוונטיות)
  2. מוצאים שותפים (לא חובה אבל מומלץ. ניתן להיעזר במנוע לחיפוש שותפים)
  3. יוצרים חשבון אישי ב-EU על מנת להכנס לפורטל ולהגיש בקשות. 
  4. רושמים את הארגון שלכם ומקבלים קוד בן 9 תווים (Participant Identification Code (PIC, ההכרחי לבקשת מענק. ניתן לבדוק כאן אם הארגון כבר רשום או לרשום אותו. 
  5. להגיש את ההצעה שלכם למענק. 

קריטריונים להערכת בקשה: כלל התוכניות והמסלולים ב-Horizon Europe נמדדים על פי שלושה קריטריונים:

  • Excellence – מצוינות, מידת עמידה בבקשת הקול הקורא
  • Impact – השפעה על השוק באירופה – לטווח קצר, בינוני וארוך
  • Implementation – יישומיות של הפרויקט – מי הארגונים הנבחרים, למה הם הנכונים לביצוע הפרויקט, מי אנשי הצוות בכל ארגון, איזה ניסיון יש להם

לכל קריטריון ניתן ציון בין 0-5 והציון המקסימלי שפרויקט יכול לקבל הוא 15.

כל הצעה נבדקת על ידי 3-5 בודקים, ועל כן הציון הסופי הוא איחוד של ציוני הבודקים השונים.

מועצת המחקר האירופית (European Research Council)

מועצת המחקר האירופית (ERC) הוקמה ב-2007 ע”י האיחוד האירופי והיא הארגון המרכזי התומך במחקרים פורצי דרך ברחבי אירופה בכל התחומים. התקציב לשנים 2021-2027 הוא 16 מיליארד אירו והוא חלק מתוכנית הורייזן אירופה. 

דוגמאות של מחקרי מדע אזרחי שקיבלו תמיכת ERC ו-EU

מידע ונתונים על מחקרים שקיבלו תמיכה עד כה

The European Green Deal

The European Green Deal היא תוכנית של הנציבות האירופית שמטרתה להפוך את אירופה לניטרלית אקלימית עד שנת 2050 ע”י התמודדות עם אתגרי שינוי אקלים וההידרדרות הסביבתית. זוהי אסטרטגיית הצמיחה החדשה של האיחוד האירופי, הקובעת את הדרך לשינוי יסודי של הכלכלות והחברות של אירופה, קידום שימוש יעיל במשאבים על ידי מעבר לכלכלה נקייה ומעגלית, שיקום המגוון הביולוגי, הפחתת זיהום וגיוס מחקר וחדשנות לטפח מעבר לחברה צודקת ובת קיימא.

ההגשות ל-20 מענקים שונים בהיקף של מיליארד אירו במסגרת זו הסתיימו בינואר 2021.

משרדי ממשלה ישראליים

ניתן לחפש קולות קוראים למחקרים שישולב בהם מדע אזרחי באמצעות האתרים של משרדי הממשלה הרלוונטיים. יש לחפש במדור פרסומים תחת קולות קוראים ו/או מחקר:

רשויות מחקר באוניברסיטאות

ניתן לחפש קולות קוראים למחקרים במנועי החיפוש של רשויות המחקר במוסדות האקדמיים. בחלקם אפשר לסנן את החיפוש לפי תחומים או נושאים רלוונטים. למשל:

מסמכי מדיניות בנושא מענקים למדע אזרחי

עידוד מימון למדע אזרחי במדעי החברה והרוח 

Kelly Achenbach, Alessia Smaniotto, Marina Angelaki, Olivier Bouin, Pierre Mounier, (2022). Fostering funding for citizen science in the social sciences and humanities. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.6794981 

תקציר מדיניות זה מתייחס לאחד המכשולים העיקריים לצמיחת המדע האזרחי במדעי החברה והרוח: חוסר התאמה בין הצעות המימון הנוכחיות לבין מגוון שיטות המדע האזרחי של מדעי החברה והרוח. גורמי מימון ומקבלי המימון מתקשים למצוא זה את זה. במסמך המלצות המכוונות לספק פתרונות למממנים ולמועמדים המתמודדים עם אתגרים חברתיים מרכזיים, באמצעות פרקטיקות של מדע אזרחי במדעי החברה והרוח. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.