כנס אגודת חובבי הפרפרים ה-41
כנס אגודת חובבי הפרפרים ה-41 נערך בספטמבר 2024, ובו הוצגו ממצאים מתוכנית הניטור הלאומית, מספירת הפרפרים הגדולה וממחקרים שונים שהתבססו על נתוני תוכנית הניטור.
מוזיאון הטבע ע”ש שטיינהרדט והמרכז הישראלי למדע אזרחי מלווים מקרוב את אחד המיזמים הוותיקים והמובילים של מדע אזרחי בישראל – התכנית הלאומית לניטור פרפרים בישראל. ביום שישי, 20.9.24, נפגשו משתתפי התוכנית למפגש השנתי המסורתי של אגודת חובבי הפרפרים בפעם ה-41 והתארחו בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון. מעבר למפגש החברתי הנעים, הכנס השנתי הוא הזדמנות להתעדכן בתוצאות מחקרים ובחידושים בתוכנית הניטור.
בין כלל ההרצאות, מנטרי הפרפרים שמעו מדובי בנימיני, יו”ר האגודה, על מיני פרפרים חבויים בישראל. בנוסף דובי העלה את חשיבות הניטור בשטחים שניזוקו בשריפות, שלצערנו מתרחשות תדיר בשנה האחרונה, וביקש מהמנטרים להיענות ליוזמה של אימוץ שביל ניטור שרוף במקביל לאזור לא שרוף (להשוואה), כדי לבדוק את התאוששות הצמחייה והפרפרים במשך 5-6 שנים לפחות. פרופ’ אסף שוורץ הרצה על הקשר בין פרפרים, זיקה לטבע, איכות חיים ושמירת טבע, וכן נערך דיון רב משתתפים על מינים חדשים בישראל כמו כחליל הציקס, כחלון הפלרגון וזנב-סנונית הלימון – האם הם אורחים רצויים או מסתננים?
לאה בנימיני הציגה סיכום נתונים של חמש שנים של ספירת הפרפרים הגדולה ואחיעד שדה הציג את ההבנות שאפשר להפיק מחמש שנות איסוף הנתונים הללו. ד”ר תומר גויטע, מנהל המרכז הישראלי למדע אזרחי, הציג את המרכז החדש ואת BioCollect – מערכת לאיסוף והצגת נתונים ההולכת ונבנית במרכז, שתשמש בעתיד את המנטרים לדיווח במקום האפליקציות הקיימות. ד”ר אור קומאי הציג את תוצאות הפרפרים מדוח מצב הטבע 2023 וזוהר אפק הציגה את ממצאי מחקר התזה שלה על מגמות המינים המאוימים צמריר הקדד ונחושתן הנמלים הגלילי.
לאחר הפסקת הצהריים גלעד וייל מרשות הטבע והגנים הציג חידושים בגבול התפוצה של מיני פרפרים בספר המדבר, ד”ר צביקה אבני הציג את סיורי האגודה המתקיימים בכל שנה ברחבי הארץ – הצלחות ותובנות לעתיד, ד”ר רחלי שוורץ צחור נתנה טעימה על דנאית הדורה מתוך הרצאה רחבה יותר על תקשורת כימית ביחסי פרפרים, צמחים ושותפים נוספים, ולבסוף נבחנה תוכנית הניטור ביחס לשינוי האקלים ובהקשר לימים המאתגרים במציאות הישראלית.
הכנס היה מגוון מעניין ופורה וביטוי נפלא לעקרון מרכזי במדע האזרחי – החזרת המידע למשתתפים. שיתוף התוצאות והממצאים עם המנטרים הוא חלק חשוב בתהליך המדע האזרחי, והוא מאפשר את הבנת משמעות המאמצים שנעשים לאורך השנה ותרומתם לגילויים מדעיים חשובים.
צילום תמונת הנושא: יעל אורגד, iNaturalist
חדשות נוספות
מדע אזרחי לקידום מחקר אקולוגי ושמירת טבע
בכנס השנתי של העמותה לזואולוגיה לשנת 2024 נערך מושב בנושא השימוש במדע אזרחי וברשתות חברתיות למחקר אקולוגי ולשמירת טבע. מובאת תמצית ההרצאות במושב.
הכנס האירופאי למדע אזרחי 2024
באפריל 2024 נערך הכנס החמישי של האיגוד האירופאי למדע אזרחי. תכני הכנס היו מגוונים ומעניינים, וגם המרכז הישראלי למדע אזרחי לקח חלק.