גרסת בטא

מערך ניטור מגוון ביולוגי בחצר בית ספר: מדע אזרחי ו-iNaturalist למורים

מורים יקרים

אנו מזמינים אתכם להסתייע באפליקצית iNaturalist לזיהוי חי וצומח בסביבה הקרובה ותוך כדי כך להשתתף במיזם מדע אזרחי ולתרום את התצפיות למאגר מידע עולמי שישמש חוקרים למחקרים עתידיים. הפעילות יכולה להימשך כ-25 דקות ומעלה, לפי הזמן העומד לרשותכם. 

רצוי לבצע באזור עשיר במגוון ביולוגי – אחו פורח, חורש פתוח וכדומה. 

מטרת הפעילות

  • חשיפה לטבע שסביבנו ועידוד התבוננות בסביבה הקרובה והכרת מינים
  • הבנת חשיבות המדע האזרחי ורתימה להשתתפות
  • הכרת האפליקציה iNaturalist ככלי נוח לזיהוי מינים ועידוד דיווח תצפיות 

מה כוללת הפעילות?

  • הסבר קצר על מדע אזרחי (2 דקות)
  • הסבר קצר על האפליקציה ולמה כדאי להשתמש בה (3 דקות)
  • הנחיה איך להוריד ולהשתמש באפליקציה וסיוע למשתתפים (5 דקות) 
  • פעילות התנסות באפליקציה – שוטטות במרחב, זיהוי מינים בעזרת האפליקציה ודיווח עליהם (10 דקות ומעלה)
  • סיכום הפעילות וקריאה להמשך התבוננות בטבע ושימוש באפליקציה לזיהוי ודיווח (5 דקות)

ציוד והכנות

  1. חשוב שאתם המורים תתנסו בעצמכם בהורדה של האפליקציה ושימוש בה על מנת שתוכלו לסייע למשתתפים. סרטונים והסברים תמצאו באתר של המרכז הישראלי למדע אזרחי.
  2. כדאי לקרוא ולהכיר יותר את תחום המדע האזרחי באתר המרכז הישראלי למדע אזרחי או באתר החברה להגנת הטבע. 
  3. רצוי להדפיס את נספח 1 ו-2 להצגה לתלמידים. אפשר להכין סיכום ייעודי כזה למקום שבו אתם מלמדים.

מהלך הפעילות

פתיחה – הסבר קצר על מדע אזרחי (2 דקות) 

נשאל את התלמידים מי יודע מהו מדע אזרחי? מי השתתף במדע אזרחי? נאפשר למי שירצה לשתף מה הוא יודע או באיזה מיזם השתתף. נודה לו ונשלים את המידע:

מדע אזרחי הוא מדע המתבצע על ידי מדענים ושאינם מדענים. ציבור רחב, פעילים מקומיים, קבוצות מתנדבים, נוער, תלמידים וכל המתעניינים יכולים להשתתף בכל אחד משלבי המחקר המדעי – החל מהעלאת נושא ובחירת השאלות למחקר, דרך איסוף נתונים וניתוח הממצאים ואף עד פרסום הממצאים והצגתם.
מיזמי מדע אזרחי מוכרים בישראל הם ספירת הציפורים הגדולה בינואר, (כבר 20 שנה בישראל); ספירת הפרפרים באפריל, ניטור סלמנדרות, גחליליות, נמלת אש ומיזמים נוספים של החברה להגנת הטבע ושל גופים אחרים. 

בשנים האחרונות המדע האזרחי מתפתח בקצב מסחרר בעולם ומתחיל גם בישראל בזכות העובדה שיש לו ערך רב ותרומה למדע (איסוף הרבה נתונים ממגוון מקומות וגילויים חדשים למדע), תרומה משמעותית גם למשתתפים (שלומדים על הטבע, נהנים מהפעילות ומתעצמים מהתרומה שלהם למדע) וגם לחברה כולה (שנהנית מהבנה טובה יותר של מדע, דמוקרטיזציה של המדע ומהחלטות שמתקבלות על בסיס מדעי רחב יותר).

הסבר קצר על האפליקציה ולמה כדאי להשתמש בה (3 דקות)

אחד המיזמים הבולטים בעולם של מדע אזרחי הוא iNaturalist שתורגם לשפות רבות ומאפשר לכל אחד לזהות בקלות מינים שונים (על בסיס בינה מלאכותית או בעזרת החברים בקהילה) ולדווח על תצפיות. הדיווחים נכנסים למאגר עצום של נתונים על המגוון הביולוגי בעולם ויכולים לשמש כל מדען שרוצה לחקור. למשל, איך מינים משנים את תפוצם, איך שינוי האקלים משפיע על המינים ועוד. כבר אלפי מאמרים מחקריים התפרסמו בזכות נתונים שנאספו ב-iNaturalist או על הפלטפורמה עצמה.

נשאל מי מכיר את iNaturalist ומי השתמש בה? נזמין לשתף.

נסביר למה כדאי לנו להוריד ולהשתמש ב iNaturalist – כשנעלה לאפליקציה תמונה של עכביש או צמח או כל מין שאנחנו לא מכירים, הבינה המלאכותית תציע לנו אפשרויות וכך נוכל ללמוד בקלות להכיר את הטבע שלידנו, או לגלות מינים חדשים ולא מוכרים, או התנהגות לא ידועה של מינים (דוגמאות בנספח 1). התמונה עולה למאגר הדיווחים וגם אם לא נצליח לזהות, או שנזהה זיהוי שגוי, קהילה של מיליוני משתמשים תוכל להגיב ולתקן את הזיהוי. 

יש כיום למעלה מ-222 מיליון דיווחים בעולם וכ-300 אלף דיווחים בישראל. אקולוגים משתמשים במידע כדי לדעת כמה מינים ואלו מינים יש באזורים שונים (למשל בפרויקט ניטור טבע עירוני במודיעין, הרצליה ועוד. נספח 2), וכך אפשר להגן טוב יותר על אזורים חשובים. גם בסקרי טבע עירוני של החברה להגנת הטבע מעודדים את הציבור לדווח (אפשר להרחיב על סקרי טבע עירוני במידה ומתאים – מידע נוסף כאן) ולכן כדאי להכיר את האפליקציה ולהשתמש בה.

הנחיה איך להוריד ולהשתמש באפליקציה וסיוע לתלמידים (5 דקות) 

נזמין את התלמידים להיכנס לחנות האפליקציות שלהם ולהוריד את האפליקציה. יש למלא את הפרטים (מייל, סיסמא ושם משתמש) ולאחר שמתקבל מייל לאשר אותו ולחזור לאפליקציה, להתחבר לחשבון בעזרת האימייל ולהתחיל לדווח.

איך מדווחים? לוחצים על הוספת תצפית חדשה > מוסיפים תמונה שכבר צלמנו בעבר או מצלמים בזמן אמת דרך האפליקציה (או הקלטה של קול)> מנסים להוסיף זיהוי (אפשר ללחוץ על מה ראיתי ולקבל הצעות מבוססות בינה מלאכותית ולבחור את המתאימה ביותר או להציע את הזיהוי שלנו (אפילו זיהוי כללי ברמת צמח, יונק, ציפור וכדומה) > ממלאים פרטי זמן ומיקום (או מוודאים שהם נכונים אם נוספו אוטומטית)> משתפים.

עברו בין התלמידים, הדגימו להם וודאו שהם מצליחים.

פעילות התנסות באפליקציה – שוטטות במרחב, זיהוי מינים בעזרת האפליקציה ותיעוד שלהם (10 דקות ומעלה)

הזמינו את מי שסיים והבין איך לדווח, לצאת לחפש משהו שפחות מכיר או שמעניין אותו בסביבה הקרובה. חשוב להגדיר לתלמידים הנחיות לאיזה מרחב עליהם ללכת ומתי לחזור. כדאי לעודד אותם לדווח במשך הזמן שתקצו לכך כמה שיותר מינים או לפחות 3 מינים שונים. כדאי לבקש לשנות נקודת מבט – למשל לרדת לגובה הקרקע ולחפש בין העשבים או בתוך הפרחים, להסתכל מקרוב על גזעי העצים וכו’.

סיכום הפעילות וקריאה להמשך התבוננות בטבע ושימוש באפליקציה לזיהוי ודיווח (5 דקות)

לאחר שהתלמידים חזרו מהשיטוט העצמי נשאל שאלות שיעודדו לשתף, כמו: מי מוכן לשתף מה ראה? איך היה השימוש באפליקציה? אלו מינים חדשים גיליתם? האם להערכתכם תעשו שימוש בעתיד באפליקציה? וכו’.

נודה להם על התרומה שלהם עבור המדע ונספר שבעתיד, מישהו יעשה במידע הזה שימוש במחקר כזה או אחר הקשור למגוון ביולוגי.

נעודד אותם להשתמש בעתיד באפליקציה גם עבור ההנאה שלהם והכרת החי והצומח וגם עבור המדע.

נספחים

נספח 1: גילויים חדשים למדע בזכות תצפיות ב-iNaturalist

(מתוך מאמר של Mesaglio & Callaghan שהתפרסם ב-2021)

גילוי מחדש של מינים נדירים – בינואר 2019 הוגשה ב-iNaturalist תצפית ראשונה של נקבת חרגול אוסטרלית ממין נדיר (Paraselina brunneri) שתואר לאחרונה רק בשנת 1887. @nicklambert

גילוי ראשון למדע של התנהגות – תצפית זו שהועלתה ל-iNaturalist גילתה לראשונה שהינשוף הפפואני (Podargus papuensis) שוחה במים. @davidgwhite

נספח 2 – דוגמאות לפרויקטים ב-iNaturalist

האיורים מציגים פרויקטים שנפתחו ב-iNaturalist. אלו הם פרויקטים מסוג אוסף – כלומר הם אוספים את כל התצפיות שדווחו בתא שטח שמוגדר לפרויקט. המידע באיור מציג כמה תצפיות נאספו, כמה מינים שונים, כמה אנשים מהקהילה השתתפו בזיהוי וכמה מדווחים שונים תרמו את התצפיות.

בסטטיסטיקות מתחת אפשר לראות כמה מהדיווחים הם חסרים (כלומר ללא תמונה מזהה, מקום או תאריך ולכן לא ניתן להשתמש בהם כי לא ניתן לאמת אותם), כמה צריכים זיהוי וכמה מהם בדרגת מחקר (כלומר יותר משני שליש מהמזהים של התצפית הסכימו על הזיהוי). בהמשך ניתן לראות את התצפיות לפי קבוצות מרכזיות ואת רמת הזיהויים.

מיזם חיפושית בהרצליה (הנתונים נכונים לסוף 2024)

סקר טבע עירוני במודיעין (הנתונים נכונים לסוף 2024)

תמונת נושא: זחל לבנין הכרוב @malachigivon